Table of Contents
Om op een werklijn te kunnen vertrouwen is het belangrijk om de lijn voor elk gebruik te controleren. Je checkt de veiligheidslijn op het volgende:Zodra iemand met een veiligheidslijn is gevallen, dan is de valdemper geactiveerd. Als dit is gebeurd, dan is het belangrijk de lijn direct te vervangen. Omdat de demper bestaat uit band die in elkaar is gestikt, zie je aan de gescheurde stiksels en de uitgevouwen band dat de demper geactiveerd is.
Het kan zelfs zo zijn dat een demper wordt geactiveerd, zonder dat een persoon met de lijn is gevallen. Een veiligheidslijn kan geregeld langs een scherpe rand schuren. Zonder voldoende bescherming hiertegen ontstaan scheurtjes, die tot een breuk leiden zodra iemand valt. Veiligheidshaken en andere bevestigingsmiddelen worden gecombineerd met een veiligheidslijn.
Werkt bijvoorbeeld het sluitingsmechanisme nog goed? Is er roestvorming ontstaan door de weersomstandigheden en het niet droog terug leggen van de lijn? Het kan voorkomen dat de lijn in slechte weersomstandigheden wordt gebruikt. Dit kan zorgen voor vervuiling van de lijn. Ook kan de omgeving waarin een gebruiker moet werken zorgen voor een vervuilde lijn.
Maak de lijn naderhand zo goed mogelijk schoon deze drogen alvorens hem op te bergen. Om een veiligheidslijn als onderdeel van een PBM-set, verantwoord te kunnen gebruiken. Is het van belang dat deze jaarlijks wordt gekeurd door een gecertificeerde persoon. Een PBM-set heeft immers geen onbeperkte levensduur. Vervang de set voordat de houdbaarheidsdatum verstreken is.
Een aanzienlijk deel van de bedrijfsongevallen wordt veroorzaakt door valincidenten. Valbeveiliging is gericht op de preventie van valincidenten en op het beperken van de gevolgen van een eventuele val. Valbeveiligingssystemen hebben de mogelijkheid om de positie van de werknemer aan te passen en zo te voorkomen dat hij of zij zich op een plek bevindt met groot valgevaar.
Maar wanneer is valbeveiliging nou precies verplicht? En welke onderdelen heeft u eigenlijk nodig? In dit artikel worden belangrijke vragen over valbeveiliging beantwoord. Werken op hoogte brengt valgevaar met zich mee en daarom dienen veiligheidsmaatregelen te worden getroffen (veilig werken). Volgens de Arbeidshygiënische strategie (een hiërarchisch stelsel van beheersmaatregelen voor risico’s), die is vastgelegd in de Arbowet, moet allereerst de bron van het gevaar worden aangepakt
Denk hierbij aan het plaatsen van hekwerken, leuningen of balustrades. Kunnen dit soort toepassingen niet gerealiseerd worden? Dan moet worden overgegaan op individuele maatregelen. Mocht dit ook geen optie zijn, dan dient valbeveiliging ingezet te worden. Vanaf welke hoogte valbeveiliging gebruikt moet worden, is wettelijk vastgelegd. De wet schrijft voor dat vanaf een hoogte van 2,5 meter valgevaar ontstaat.
Ook als er sprake is van risico verhogende omstandigheden, zoals het risico om door een val in het water terecht te komen, moet valbeveiliging worden ingezet. Een valbeveiligingssysteem bestaat uit drie onderdelen; een ankerpunt, veiligheidsharnas en een connectie-element. Het ankerpunt is het punt op de constructie of het gebouw waar u de valbeveiliging gaat gebruiken waaraan het beschermingsmiddel bevestigd kan worden.
Een veiligheidsharnas trek je over je kleding aan en zorgt ervoor dat je bij een eventuele val wordt opgevangen en dat de krachten die vrijkomen goed worden verdeeld. Het harnas is via een connectie-element verbonden met het ankerpunt. Verbindingsmiddelen zijn verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Voorbeelden zijn: veiligheidslijnen met geïntegreerde schokdemper, lijnklemsystemen en automatische valstopapparaten.
De belangrijkste functie van de verbinding tussen het ankerpunt en het harnas is zorgen dat de val zodanig wordt afgeremd dat de krachten die vrijkomen op het lichaam kleiner zijn dan 6kN. Er zijn verschillende soorten veiligheidsharnassen te verkrijgen. Welk harnas voor jouw het meest geschikt is, is afhankelijk van de werksituatie.
Het meest veelzijdige harnas is die met vijf bevestigingspunten. Dit veiligheidsharnas is geschikt voor alle voorgenoemde werkzaamheden inclusief abseilen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor reddingswerkzaamheden (veilig werken). Ben je op zoek naar beschermingmiddelen waarmee je valincidenten kanvoorkomen? In onze webshop vind je een ruim aanbod aan valbeveiliging. Bestellen bij PBM discounter is snel en eenvoudig
Positioneringslijnen bestaan in verschillende lengtes en types. In onze webshop vindt u een ruim assortiment van hoogwaardige lijnen zowel geweven, touw als Y-lijnen. Bij het gebruik van vallijnen worden er steeds ook positioneringslijnen ingezet om de veiligheid te waarborgen. Deze lijnen worden vastgemaakt aan de D-ring van een veiligheidsharnas. Niet elk harnas is echter geschikt voor het bevestigen van positioneringslijnen, dus het is belangrijk om hier goed op te letten bij de aankoop van een harnas.
Ze zorgen ervoor dat gebruikers binnen een afgebakend gebied veilig kunnen werken en tegelijkertijd voldoende steun hebben om hun handen vrij te houden voor de uitvoering van hun taken. Positioneringslijnen worden vaak gecombineerd met veiligheidshaken en andere bevestigingsmiddelen, die eveneens in onze webshop beschikbaar zijn. Na een val wordt de valdemper geactiveerd en is het niet mogelijk om deze opnieuw te gebruiken.
We zorgen ervoor dat alles in orde is en zetten uw veiligheid op de eerste plaats. Contacteer ons voor meer informatie over alle mogelijkheden! Een vallijn is ontworpen om een val op te vangen en te stoppen, terwijl een positioneringslijn bedoeld is om de gebruiker op zijn plaats te houden en het risico op vallen te verminderen.
Nee, niet alle harnassen zijn uitgerust met bevestigingspunten voor positioneringslijnen. Bij de aankoop van een harnas is het belangrijk om te controleren of er D-ringen of andere bevestigingspunten aanwezig zijn die geschikt zijn voor het bevestigen van positioneringslijnen. Nee, een positioneringslijn is bedoeld om een val op te vangen. Voor valbeveiliging moet een aparte vallijn of valblok worden gebruikt.
Positioneringslijnen moeten op een droge en schone plaats worden bewaard, weg van direct zonlicht en chemische stoffen. Ze moeten regelmatig gereinigd worden met mild water en zeep en goed gedroogd worden voor opslag. Schade of slijtage moet zo snel mogelijk worden hersteld of de lijn moet worden vervangen..
Anti-pendule ankers zijn ankerpunten die dicht bij de dakrand worden geplaatst op locaties waar pendule-valgevaar, de kans op slingeren tijdens een val, bestaat. Deze ankers worden gebruikt in combinatie met meeloop valbeveiligingssystemen zoals een horizontale leeflijn of railsysteem. Gebruikers blijven altijd verankerd aan een dergelijk ‘hoofdsysteem’, en haken zich met hun veiligheidslijn aan het anti-pendule ankerpunt om een zekere locatie te bereiken.
Waar het hoofdsystem 4 meter (13 voet) vanaf de dakrand wordt geïnstalleerd, worden anti-pendule ankerpunten niet meer dan 2 meter (6,5 voet) van de dakrand geplaatst. Het beperken van de grootte van de slinger beperkt de valhoogte bij een val. Dit vermindert ook de snelheid van de slinger (en dus de impact van de klap als een gebruiker tijdens de slinger valt).
Met een kooiladder klimmen medewerkers veilig de hoogte in, op machines, gebouwen en daken. Bij uitglijden of een misstap vallen zij dankzij de beperkte diameter van de kooi niet naar achteren, maar komen zij tegen de kooi aan - die de val vervolgens breekt. Aangezien je nooit tegelijkertijd beide handen en voeten loslaat, kun je je altijd ergens aan vasthouden bij deze vorm van collectieve valbeveiliging.
Bij normaal gebruik van een hek- of leuningwerk kunnen medewerkers namelijk nooit vallen. Er zijn semipermanente hekwerken en tijdelijke hekwerken verkrijgbaar. Welke je nodig hebt, hangt af van de toepassing. Soms is het raadzaam om een vangnet te spannen, daar waar het gebruik van leuningwerk niet mogelijk of wenselijk is.
Table of Contents
Latest Posts
Valbeveiliging - Veiligheidslijn vs. Positioneringslijn - HITS.be
Typen Leeflijnen - Veiligheidslijn vs. Positioneringslijn - HITS.be
Vanglijnen En Verbindingsmiddelen Voor Valbescherming - Veiligheidslijn vs. Positioneringslijn - HITS.be
Navigation
Latest Posts
Valbeveiliging - Veiligheidslijn vs. Positioneringslijn - HITS.be
Typen Leeflijnen - Veiligheidslijn vs. Positioneringslijn - HITS.be
Vanglijnen En Verbindingsmiddelen Voor Valbescherming - Veiligheidslijn vs. Positioneringslijn - HITS.be